Saa ka sina osa Jenni Haukio aastatest Soome presidendi abikaasana ehk põgus sissepõige raamatusse "Vaid sinu nimel"

Jenni Haukio raamat "Vaid sinu nimel - aastad Soome presidendi abikaasana" on tema isiklik ülevaade elust Soome presidendi Sauli Niinistö abikaasana. See raamat viib igaühe põgusalt kaasa presidendipaari igapäevaellu ja naise isiklikesse kogemustesse, mis on seotud riigivisiitidega kodumaal ning mujal, nendeks ettevalmistamisega ja ka mõtetesse, mis on tihedalt seotud Soome kultuuri, kirjanduse ja inimestega.

Kui suurem osa meist näeb presidendipaare vaadates vaid kauneid kleite, viigitud pükse ja säravaid ametimärke, siis see raamat avab tõe, et selle vastutusrikka ametikohaga kaasneb palju rohkem. Ja tõesti, mitte ainult presidendile endale, vaid ka tema perele ja iseäranis just abikaasale, kes teeb kogu selle rolli temaga külg külje kõrval kaasa. Sageli saab abikaasa vastu vaid tänu, sest Soomes ei ole presidendi abikaasale määratud töötasu ega ka muid hüvesid, mida riigiteenistujad tavaliselt kasutada saavad. See raamat on kirjutatud kaasahaaravalt ja siiralt, lugeja saab tunda end osana Jenni Haukio teekonnast.


Raamat pakub küll natuke romantiseeritud ja põgusat, kuid väga silmiavavat vaadet Soome presidendipaari ellu kaheteistkümne aasta jooksul. Lugeda saab nende kohtumistest, kurbusest ja rõõmudest. Haukio kirjeldab, kuidas nad on pidanud kohanema ja üksteist toetama keerulistes olukordades, olles samal ajal pidevalt avalikkuse tähelepanu all.

Jenni loominguline mõtlemine on teinud temast olulise, armastatud ja mõjuka hääle Soome kultuuris. Raamatus on rõhutatud naise suhet kirjanduse ja luulega. See põimub läbi terve raamatu ja kulmineerub täiesti raamatu lõpus Mirkka Rekola luuleridadega. Presidendi abikaasa loomus peegeldub hästi ka tema avalikes esinemistes ja sotsiaalsetes algatustes. Haukio tutvustab raamatus ka oma huvi erinevate sotsiaalsete ja heategevuslike projektide vastu, mis sageli kajastavad teemasid, mida ta käsitleb ka oma luules. Haukio kirg ja pühendumine teemadele nagu loodushoid, loomad, keele- ja kultuuri säilimine, ning noorte arengu- ja õppevõimaluste toetamine on terve raamatu vältel eriti selgelt esile toodud. 

Oma raamatus kirjutab Jenni pühendumusest ka abikaasale ja Soome riigile. Ta on patrioot selle sõna parimas mõttes - heidab pilgu minevikku, on tänulik inimestele, kes tegid toona otsuseid, mis viisid tänase Soome kujunemiseni, aga ta vaatab ka tulevikku ja tegutseb valdkondades, mis tema arvates seda kõige enam vajavad. 

Raamatust jääb kõlama suur au, privileeg ja kohalolu. Nagu Jenni raamatu alguses oma lubadusest endale Presidendi prouana kirjutab: "Et oleksin alati kohal iseendana ning tajuksin kõige erakordsust ja mööduvust. Just nendest oma elu ainulaadsetest hetkedest ma selles raamatus jutustangi."

Head lugemist!



Comments